Vitamine D tekort verhoogt risico op overgewicht

Vitamine D tekort verhoogt risico op overgewicht

Afvallen Geen reacties op Vitamine D tekort verhoogt risico op overgewicht

Vitamine D tekort verhoogt risico op overgewicht

Vitamine D tekort verhoogt risico op overgewicht. Dat is toch de conclusie volgens recente onderzoeken naar de effecten van vit D. Dit krachtige antioxidant kan ons helpen om overgewicht te voorkomen. Men concludeerde, hoe hoger de Vit D waarde in het bloed. Hoe lager de kans op overgewicht.

Wanneer de zomer in aantocht is, zullen velen waarschijnlijk dat extra beetje buikvet willen verbranden. Dan gaan we echt gaan letten op het eten van gezondere voeding. En zullen we misschien een beetje sport gaan doen. Toch kan het neerkomen op wat we gaan eten, die dan uiteindelijk gaat bepalen hoeveel we gaan afvallen.

Volgens recente cijfers heeft bijna 80% van de bevolking een vitamine D tekort. In de winter kan dat getal nog hoger liggen. Vit D is verantwoordelijk om de botten te versterken, vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij depressie en zal het immuunsysteem versterken.

Maar na verder onderzoek naar vitamine D hebben we ook ontdekt dat vitamine D tekort het risico op overgewicht verhoogt. We zullen dus moeten proberen om onze inname aan vit D te verhogen wanneer we willen overgewicht vermijden.

Vitamine D aanmaak

Vit D is anders dan andere vitamines. We kunnen namelijk de vitamines zelf aanmaken. Wanneer we blootgesteld worden aan zonlicht, wordt door onze huid vit D aangemaakt.

Hoewel, wanneer we zonnebrandolie gebruiken zal dit de aanmaak met meer dan 90% verminderen. Toch is het belangrijk om onze huid geen schade toe te brengen. Daarbij komt dan nog dat we enkel voldoende vitamine D kunnen aanmaken wanneer we in de middagzon 20 tot 30 minuten blootgesteld worden aan het zonlicht. Dat verhoogt nogmaals sterk de kans om zonnebrand te krijgen.

Daarnaast hebben oudere mensen en mensen met een donkere huidskleur, reeds een verminderde aanmaak van vitamine D door de zon. Dat zorgt ervoor dat het vitamine D tekort globaal gezien zeer hoog is.

Het belang van voldoende vitamine D

Het is belangrijk dat we genoeg van deze vitamines in ons bloed hebben. Ze werken als een antioxidant die ons gaat beschermen tegen ziektes en virussen. Maar helpen ook mee om de chemische stof serotonine aan te maken. Deze serotonine is belangrijk bij het ontwikkelen van een gelukkig gevoel. Om die reden staat de vit D in verband met depressie.

Het speelt ook een grote rol in het absorberen van andere belangrijke stoffen uit onze voeding. Zoals calcium bijvoorbeeld. Wanneer onvoldoende calcium kan worden opgenomen zal het lichaam meer vet gaan aanmaken.

Onvoldoende vit D zorgt voor een verminderde opname van calcium. Daarnaast heeft vitamine D vet nodig om te kunnen worden omgezet naar actieve vit D.

Dat betekent, wanneer we voldoende vit D innemen, we ons lichaam gaan transformeren van vetopslag naar vetverbranding.

Om er zeker van te zijn dat we voldoende kunnen aanmaken. En niet te maken krijgen met een vitamine D tekort, die dan weer het risico op overgewicht gaat doen stijgen kunnen we enkele van deze voedingsmiddelen gaan gebruiken in ons dagelijks dieet.

  • Zalm
  • Tonijn
  • Makreel
  • Sardines
  • Paling
  • Haring
  • Boter
  • Paddestoelen
  • Eieren
  • Margarine

De lijst is niet lang. Er bestaat weinig voeding met Vit D. Maar door deze voedingsmiddelen geregeld te eten en regelmatig in de zon te verblijven kunnen we alvast onze inname verhogen. En het risico op overgewicht verkleinen.

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23924693

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01037140

naturelz

 

Author

Leave a comment

 

Back to Top