Belangrijkste Symptomen Omega 3 Tekort

Belangrijkste Symptomen Omega 3 Tekort

Omega 3 Geen reacties op Belangrijkste Symptomen Omega 3 Tekort

Belangrijkste Symptomen Omega 3 Tekort

Omega 3 vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen voor de celmembranen van al onze cellen in het lichaam. Toch kan ons lichaam deze stof zelf niet aanmaken. We moeten dus voortdurend vetzuren innemen via onze voeding of via een supplement. Dat kan vaak voor problemen zorgen en om die reden kunnen we een omega 3 tekort oplopen. De symptomen omega 3 tekort gaan we hier in dit artikel verder uitleggen.

Mentale problemen

Een groot aantal onderzoeken heeft aangetoond dat omega 3 vetzuren belangrijke effecten hebben op de mentale of geestelijke gezondheid van mensen.

Dit houdt dan in bijvoorbeeld depressie, angst, schizofrenie, bipolaire stoornis en andere mentale problemen. Al deze problemen worden gelinkt aan omega 3 tekort.

Er zal hoogstwaarschijnlijk in de nabije toekomst meer onderzoek volgen naar de effecten van deze belangrijke vetzuren in verband met de mentale gezondheid van de mensen.

Onderzoek heeft aangetoond dat deze vetzuren in staat zijn om ontstekingen tegen te gaan en het risico te verlagen op chronische ziektes zoals hartziekte, kanker en artritis. De vetten zijn het meest talrijk in de hersenen en zijn daar van belang voor ons optimaal cognitief functioneren.

Ze zijn ook van groot belang voor de baby tijdens de zwangerschap. Vooral dan omdat een omega 3 tekort bij zwangere vrouwen het risico op oogproblemen en problemen met het zenuwstelsel kan verhogen.

Het is niet alleen van belang om een omega 3 tekort te gaan vermijden. Het is ook belangrijk om de juiste ratio te hebben tussen O-3 en O-6. Een te hoge ratio kan er namelijk voor zorgen dat we net ontstekingen gaan in de hand werken.

Om die reden kunnen we voeding gaan eten die meer O-3 bevat dan O-6. Toch hebben mensen vaak een veel te hoge ratio verhouding. Die kan van 1:10 tot 1:25 bedragen. Terwijl de optimale ratio 1:3 of 1:4 bedraagt. Om deze ratio terug te doen dalen gebruikt men beter eerst een supplement met omega 3.

Fysieke problemen

Andere Omega 3 tekort symptomen zijn dan weer dat we kunnen een droge huid krijgen. De huid kan beginnen jeuken en kan op die manier rood worden.

Ook kan de huid op bepaalde plaatsen vet lijken en er nogal ruw gaan uit zien. De vingernagels kunnen gaan kraken of afbreken. Sommige mensen met omega 3 tekort merken op dat hun haar stijf wordt en hebben te maken met haaruitval. Een vertraagde groei van de vingernagels behoort ook bij de symptomen.
Andere symptomen kunnen inhouden dat we vermoeid worden en een slechte bloeddoorstroming hebben in het lichaam. Intense krampen tijdens de menstruatie en pijnlijke borsten worden ook vaak gemeld. Sommige mensen kunnen overdreven veel dorst hebben en dienen meer gaan plassen als normaal. Droge ogen komen ook voor als symptomen omega 3 tekort net als het vaker vuil worden van de oren.

De verschillende omega 3 vetzuren

De twee meest belangrijke omega 3 vetzuren zijn de EPA en de DHA vetzuren. Die worden gevonden in zeevruchten en vette vis. Een andere soort de ALA vetzuren kunnen worden gevonden in planten zoals in lijnzaden, walnoten, sojabonen en andere noten.

Het lichaam kan een deel ALA vetzuren omzetten in DHA en EPA maar niet alles. Dat maakt het vooral voor vegetariërs moeilijk om voldoende DHA en EPA in te nemen via de voeding. Zeker wanneer ze geen vis eten en of een veganistisch dieet volgen. Om die reden kunnen plantaardige omega 3 supplementen gebruikt worden.

Gevolgen van een omega 3 tekort

Hoog cholesterol

Mensen met een Westers dieet hebben de neiging een hoger cholesterolgehalte te hebben wanneer dit wordt vergeleken met het dieet van eskimo’s.

De reden daarvoor zou te vinden zijn in hun hoge hoeveelheden omega 3 vetzuren. Die zullen de HDL cholesterol of de goede cholesterol gaan verhogen. En de triglycerides doen dalen. De hoeveelheid vet in het bloed

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan ontstaan wanneer te weinig van deze belangrijke vetten in het lichaam aanwezig zijn. Men stelde vast dat wanneer een supplement werd toegediend van 3 gram de bloeddruk sterk ging dalen. Alleen mogen zulke hoge doseringen niet worden genomen zonder toezicht van een arts.

Hartziekten

De rol van deze belangrijke vetzuren bij hartziekten is duidelijk wetenschappelijk ondersteund. Eén van de beste manieren om hartziekten te voorkomen is door een dieet te volgen rijk aan onverzadigde vetzuren en laag aan verzadigde vetzuren. Daarbij moeten we ook alle transvetten gaan vermijden.

Het zijn vooral de EPA en DHA vetzuren die we vinden in visolie die de risico’s op hartziekten drastisch gaan verlagen. Daarnaast verlagen ze de bloeddruk en de hoge cholesterol.

Diabetes

Mensen met diabetes hebben vaak een slechte cholesterol. Ze hebben vaak een hoog aantal triglycerdies en een lage HDL cholesterol. Visolie kan helpen om de triglycerides te verlagen en de HDL cholesterol te doen stijgen.

Echter hebben de ALA vetzuren niet dezelfde voordelen. ALA vetzuren komen vooral uit plantaardige bronnen en worden in het lichaam gedeeltelijk omgezet in EPA en DHA. Echter onvoldoende om uiteindelijk te beschermen tegen cholesterol en andere problemen.

Mensen die geen vette vis eten doen daarom goed om een supplement te nemen met visolie. Of voor de vegetariërs en veganisten kan dat ook een plantaardig supplement zijn.

Een lijst met voedingsmiddelen met omega 3 voor vegetariërs kan je hier vinden.

Bronnen:

http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids

http://naturelz.be/gezonde-voeding/omega-3/omega-3-voor-vegetariers.php

https://gezonderleven.org/gezondheid/symptomen-van-tekort-aan-omega-3/

Author

Leave a comment

 

Back to Top