Kan meditatie helpen bij het afvallen?

Kan meditatie helpen bij het afvallen?

Afvallen Geen reacties op Kan meditatie helpen bij het afvallen?

Kan meditatie helpen bij het afvallen?

De inspanningen die je doet om te kunnen afvallen, zoals wat extra bewegen door middel van oefeningen om buikvet te verbranden en gezonde voeding eten zijn een gunstig initiatief. Maar toch is er nog iets anders wat we kunnen gebruiken, meditatie!

Meditatie voor beginners is het concentreren van de aandacht met als bedoeling rust en helderheid te brengen. Het kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Het kan ook helpen om met stress om te gaan. Stress, die een grote rol speelt in hoe we eten en wat we eten.

Mensen komen vaak aan in gewicht omdat ze zich willen troosten met voeding. Om die reden kan meditatie heel goed helpen.

Hoewel er geen direct bewijs bestaat dat meditatie kan helpen bij het afvallen, zijn er toch een aantal grote indirecte aanwijzingen dat het zeer positief kan werken op het lichaam.

Mediteren zorgt ervoor dat we meer bewust gaan worden van wat we denken en wat we doen. Dat komt erop neer dat we bewuster gaan omgaan met onze voeding en met ons lichaam.

Mediteren kan vooral helpen bij mensen die emotionele eters worden genoemd en dus troost zoeken in eten. (bronnen 1, 2, 3)

Hoe gaan we mediteren?

Er zijn verschillende manieren om te mediteren. Toch hebben de meeste vormen van meditatie deze dingen met mekaar gemeen.

  • Een stille locatie. Je kan kiezen waar je wilt mediteren. Je kan mediteren op een stoel, je kan rechtstaand mediteren, liggend in bed mediteren…
  • Een comfortabele positie. Een positie die we voor een langere periode kunnen aanhouden zonder ergens last te krijgen. De gekend zittende houding met de benen gekruist kan voor heel wat beginners moeilijk zijn en kan zorgen voor spierpijn. Om die reden kan een andere houding aangenomen worden.
  • Concentratie. Je kan concentreren op een woord, een zin, je adem of wat je maar wilt.
  • Een open ingesteldheid. We zullen zeker andere gedachten krijgen tijdens de meditatie. Dat is volkomen normaal. Probeer om niet te geïnteresseerd te raken in deze gedachten. Wanneer je gedachten afdwalen probeer dan terug de concentratie op de adem of op het woord of zin te brengen.

Neem de plaats, tijd en methode die je wilt uitproberen. Een uitgebreide uitleg over meditatie voor beginners kan je hier vinden.

Wees een getuige, geen rechter

Mediteren heeft nood aan de toewijding om te stoppen en te kijken binnenin en rondom ons. Zelfs al heb je slechts enkele momenten.

Probeer een getuige te zijn voor je gedachten en probeer te leren om de geest te kalmeren. Om op die manier de verhalen te proberen vermijden die ons proberen te vertellen dat we koekjes of snoep moeten gaan eten. En op die manier gezonder gaan eten.

Heb ook geen al te hoge verwachtingen van meditatie. Laat het gewoon gebeuren zonder een oordeel te vormen.

De meeste mensen hebben een innerlijke kritiek die hun leven bepaalt. Om je denken te veranderen dien je te vragen aan jezelf wat wel en wat niet werkt.

Een goede manier om zich meer bewust te zijn is door elke dag 1 tot 3 minuten te nemen en eens goed rond te kijken wat er gebeurt rondom jou.

Niet alleen moet je meer aanwezig zijn in het moment. Je moet ook de juiste beslissingen kunnen nemen. Wat we eten, wat we moeten vermijden. Wat de beste oefeningen zijn en keuzes.

Meditatie zal natuurlijk niet direct helpen bij het afvallen. Het kan er echter wel voor zorgen dat we makkelijker de betere keuzes gaan maken rond onze voeding en levensstijl. En kan ervoor zorgen dat we gezonder gaan eten. Dat we bewuster gaan eten. En daardoor uiteindelijk helpen bij het afvallen.

 

Author

Leave a comment

 

Back to Top