Is sporten nodig om af te vallen?

Is sporten nodig om af te vallen?

Afvallen, Gezonde suikers, Omega 3 Geen reacties op Is sporten nodig om af te vallen?

Is het nu nodig om te sporten wanneer we willen afvallen? Je ziet het iedereen doen in het begin van een dieet. Wanneer we beslissen dat we gaan afvallen, dan gaan we met z’n allen naar de sportclub. Maar is dat nu echt nodig om te vermageren? Moeten we gaan sporten? Of is het onze voeding die toch voor een groot deel gaat bepalen of we al dan niet gaan afvallen?

Sport en voeding is allebei belangrijk bij het afvallen

Eerst en vooral zijn ze allebei van groot belang. Maar de één kan wel zonder de ander. We kunnen dus bijvoorbeeld wel afvallen zonder sport te doen. Maar we kunnen moeilijker afvallen door te sporten en niet op onze voeding te letten.

Wanneer we sporten verbranden we meer calorieën dan mensen die niet sporten. Dat is een feit. Ook na het sporten blijven we calorieën verbranden. Dat heet de verhoogde inname van zuurstof na het sporten. Het metabolisme zal daardoor nog een stuk hoger blijven draaien dan wanneer we niet sporten. Ook zullen de spieren schade opgelopen hebben tijdens het sporten. Afhankelijk van welke sport we uitvoeren natuurlijk.

krachttraining afvallen

Wanneer we krachttraining met fietsen vergelijken. Dan zullen we de dagen na de krachttraining heel wat meer calorieën verbranden dan de dagen na het fietsen. Dat komt doordat we tijdens het fietsen alleen de spieren in de benen gaan beschadigen.

Terwijl we met krachttraining heel wat meer spieren gaan beschadigen en vaak ook zwaarder zullen beschadigen dan tijdens het fietsen. Deze beschadiging waar we het hier over hebben zijn de kleine scheurtjes die ontstaan in de spieren wanneer we intensief sporten.

Toch geeft gezonde voeding de doorslag bij het afvallen

Maar, wanneer we sporten en toch blijven ongezonde voeding eten. Dan is het een beetje dweilen met de kraan open. We kunnen op een uurtje sporten zo’n maximaal 500 Kcal verbranden. Indien we dan elke dag 500 kcal boven ons verbruik gaan, dan blijven we steeds op hetzelfde gewicht hangen. We kunnen dus niet sporten en vermageren, zonder onze voeding bij te stellen. Maar we kunnen wel vermageren zonder te sporten, door onze voeding bij te stellen.

sporten tijdens dieet

Het enige waar we rekening moeten mee houden, is wanneer we deze twee combineren. Dat onze inspanningen sneller beloond zullen worden. Hoewel dit ook vaak een omgekeerd effect heeft bij sommige mensen.

De gevaren van teveel willen in één keer

Sommige mensen zijn in het begin enorm gemotiveerd en zullen daardoor heel vaak gaan sporten. Terwijl ze ook heel weinig gaan eten. En daardoor eigenlijk het lichaam een beetje uitputten. Tot ze op een bepaald moment op de weegschaal staan, en zien dat er eigenlijk nog niet zo heel veel veranderd is. Dan kan de motivatie bij deze mensen, mede als gevolg van de vermoeidheid, totaal verloren gaan.

Het is algemeen beter wanneer we beslissen om af te vallen, dat we dit allemaal eens rustig gaan bekijken. Onze voeding gaan bekijken. En misschien indien we dat wensen, dat we één of twee uurtjes in de week gaan sporten. Het maakt echt niet uit welke sport. Zolang we het maar kunnen volhouden en het een sport is die we graag doen. Het heeft weinig zin om te gaan fitnessen als we dat helemaal niet leuk vinden.

Er zijn duizend en één dingen die we kunnen doen. We kunnen wandelen, lopen, sprinten. We kunnen fietsen, muurklimmen, roeien. Basketbal spelen, voetbal, baseball, volleybal… Het maakt echt niet uit wat we doen.

Voeding is toch prioritair

Maar het allerbelangrijkste is dus onze voeding. Daar moeten we een heel goed schema voor opbouwen. Onze voeding speelt overal de doorslaggevende rol.

We moeten er eerst en vooral voor zorgen dat we zoveel mogelijk snelle suikers gaan vermijden uit ons dieet. Deze snelle suikers vinden we vooral terug in frisdrank en snoep. Maar ook in heel wat andere zaken waar we misschien nog niet aan gedacht hebben.

frisdrank snelle suikers

Snelle suikers:

 • Frisdrank
 • Snoep
 • Cake
 • Taart
 • Wit brood
 • Aardappelen
 • Witte rijst
 • Witte pasta
 • Koekjes
 • Confituur
 • Chocopasta
 • Yoghurt met toegevoegde suikers

Indien we echt serieus zijn en willen afvallen. Dan moeten we gewoon deze voedingsmiddelen gaan vervangen. Of toch tenminste de voedingsmiddelen die we niet willen of kunnen vervangen (indien we bijvoorbeeld gewoon gek zijn op aardappelen of zo), dat we deze voedingsmiddelen dan compenseren met een gezonde variant.

Bloedsuikerwaarden in balans houden

Het doel is hier om onze bloedsuikerwaarden zo laag mogelijk te houden. En zo weinig mogelijk pieken in de bloedsuiker te veroorzaken. Deze pieken zijn nergens goed voor. Ze verhogen het risico op diabetes type 2. En ze zullen ervoor zorgen dat wanneer deze suiker vrijgegeven wordt in het lichaam, die heel snel wordt opgeslagen in het lichaam als vet.

Een te hoge bloedsuiker zorgt dus voor overgewicht!

Maar welke voedingsmiddelen kunnen we dan wel gaan eten? En welke voedingsmiddelen kunnen we gebruiken om deze minder geschikte voedingsmiddelen zoals aardappelen, te compenseren?

aardappelen

Alternatieven:

 • Bruine rijst in plaats van witte rijst
 • Bruine pasta in plaats van witte pasta
 • Volkoren brood in plaats van wit brood
 • Zoete aardappelen in plaats van aardappelen (of bruine rijst)
 • Ahornsiroop in plaats van suiker gebruiken bij het bereiden van bijvoorbeeld cake, pannenkoeken, wafels…

Wat kan helpen om de bloedsuikerwaarden te balanceren?

 • Chiazaad
 • Lijnzaad
 • Noten
 • Andere zaden
 • Peulvruchten
 • Voedingsmiddelen die veel onverzadigde vetzuren bevatten

Wat al deze voedingsmiddelen zullen doen is vooral de opname van suiker in de bloedstroom vertragen. Dit komt hoofdzakelijk door de vezels, maar ook onverzadigde vetzuren zullen hiervoor verantwoordelijk zijn.

chiazaad

We kunnen dan ook een tweetal keren per week vette vis aan het menu toevoegen. Deze onverzadigde vetzuren van de omega 3 familie zullen er ook helpen voor zorgen dat de bloedsuiker minder snel gaat pieken. Daarnaast zal het cholesterol hierdoor ook in balans gebracht worden.

Bepalen hoeveel calorieën we daadwerkelijk nodig hebben

Hoeveel calorieën we moeten eten is voor iedereen verschillend. Dat hangt onder meer af van wat je activiteit gedurende de dag is. Wat je geslacht is en wat de leeftijd is. Jonge mannen met een zeer actieve job en actieve hobby’s zullen een snellere vetverbranding hebben dan een vrouw van 45 jaar oud, die werkt als bediende in de bank bijvoorbeeld.

We moeten dat dus vooraf bepalen om te weten hoeveel calorieën we mogen eten. We kunnen een gemiddelde nemen van 1.800 Kcal. In de meeste gevallen zal een vrouw van 40 net iets minder dan 1.800 Kcal per dag verbruiken. Maar dat is een goede start.

Dan kunnen we elke week op de weegschaal staan en de balans opmeten. Indien we zijn afgevallen dan weten we dat we een licht tekort hebben aan calorieën. Wanneer we niet zijn afgevallen dan kunnen we het dieet samenstellen op 1.700 Kcal.

Indien we ook beslissen om te sporten dan kunnen we meer calorieën verbranden per dag dan 1.800 Kcal. Zoals ik al zei, voor iedereen is dat zeer verschillend. De enige reden hoe we het met zekerheid kunnen weten is door de weegschaal te bekijken. En per week te vergelijken.

Author

Leave a comment

 

Back to Top