Hoeveel Omega 3 Per dag hebben we nodig?

Hoeveel Omega 3 Per dag hebben we nodig?

Omega 3 Geen reacties op Hoeveel Omega 3 Per dag hebben we nodig?

Hoeveel Omega 3 Per dag hebben we nodig?

Hoeveel omega 3 per dag hebben we nodig om te profiteren van de voordelen voor onze gezondheid?

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk en essentiële vetten voor het lichaam die we zelf niet kunnen aanmaken. Ze spelen een belangrijke rol in het voorkomen van hartproblemen en andere chronische aandoeningen.

Hoeveel omega 3 per dag we nemen heeft een duidelijke impact op onze risico’s op het klonteren van het bloed, krijgen van een ontstekingen en het voorkomen van hartziekten, beroertes en zelfs sommige vormen van kanker.

Wanneer we te weinig omega 3 in ons lichaam hebben zullen de risico’s op ontstekingen verhogen. Ook het risico op hartziekten en hoge bloeddruk neemt toe.

Hoeveel omega 3 per dag is nodig?

Hoewel er nogal wat controverse bestaat over hoeveel omega 3 per dag nu werkelijk nodig is, kunnen we stellen dat kleine kinderen tot 3 jaar tenminste 0.7 gram moeten innemen per dag. Van 4 tot 8 jaar wordt dat dan 0.9 gram. Van 9 tot 13 gaat het naar 1.2 gram en bij jongens van 14 wordt het 1.6 gram. De meisjes hebben voldoende aan 1.1 gram omega 3 per dag.

Zwangere vrouwen dienen zeker 4 gram in te nemen dagelijks.

Voeding met Omega 3

Hoeveel omega 3 per dag we innemen via onze voeding hangt af van wat ons dieet is. Voedingsmiddelen zoals vette vis, zaden en noten bevatten heel wat omega 3 vetzuren.
In een gezond dieet kunnen we gaan voor 25 tot 35% van ons totaal aantal calorieën uit vetten. Daarvan proberen we zoveel mogelijk te halen uit onverzadigde vetzuren. Zo’n 85 tot 90% van onze vetzuren dienen we te proberen vinden in onverzadigde vetten. De resterende 15 – 10% kunnen we dan halen uit verzadigde vetten.

Hoewel vis eten natuurlijk enorm gezond is gaan we beter niet meer dan 2 keer per week vis eten. Dit komt door de grote hoeveelheden kwik die in sommige vissen kan worden gevonden.

Dat gaat dan vooral om tonijn en makreel. Hoewel andere vissoorten ook hoeveelheden kwik bevatten. De exacte hoeveelheid is niet bekend en is ook afhankelijk van vis tot vis.

Opletten met de ratio

Het is ook belangrijk dat we de juiste ratio hanteren. Zo krijgen we automatisch meer omega 6 via onze voeding. In een gezond dieet zou de ratio 3:1 tot 4:1 zijn. Echter bevatten de meeste Westerse diëten vaak meer dan een 10:1 ratio. Dat betekent dat we 100mg Omega6 krijgen voor 10mg Omega3. De juiste omega 3 omega 6 verhouding is belangrijk om te kunnen genieten van de voordelen van deze vetzuren.

Voedingsmiddelen die meer omega3 dan omega6 bevatten zijn daarvoor belangrijk.

De beste voeding daarvoor is dan:

  • Vette vis
  • Canola olie
  • Lijnzaden
  • Lijnzaadolie
  • Walnoten

Hoeveel omega 3 per dag via supplement?

Visolie kan worden gebruikt in een supplement. Dat varieert enorm van dosis. Neem geen dagelijkse dosis die meer dan 3 gram bedraagt. Toch zeker niet zonder het toezicht van een dokter.

Aangeraden wordt om 1 gram per dag te gebruiken voor volwassenen. Mensen met een hartziekte kunnen gaan tot 4 gram per dag.

Ook mensen met een hoge cholesterol kunnen een hogere dosis innemen.

Vegetarische omega 3 supplementen kunnen ook worden gebruikt. Die zijn ideaal voor vegetariërs.

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909

Author

Leave a comment

 

Back to Top